Hakkımızda

teknoparkGazimağusa Teknoloji Geliştirme Bölgesi(GMTGB), K.K.T.C. Cumhuriyet Meclisi’nde 2005 yılı başında kabul edilen 2/2005 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası uyarınca K.K.T.C.’de kurulan ilk teknoloji geliştirme bölgesidir. Bölgenin kurucu ortakları, Doğu Akdeniz Üniversitesi(%70), Lefke Avrupa Üniversitesi(%15) ve Kıbrıs Türk Sanayi Odasıdır(%15). Bölgeye ait Teknopark binası, T. C. Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti’nin sağladığı maddi kaynaklarla, yaklaşık 3 milyon dolarlık bir yatırım yapılarak, Doğu Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi yanında Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi girişinde inşa edilmiş ve 2005 yılı Kasım ayı içerisinde törenle hizmete girmiştir.

K.K.T.C.’de bir Teknopark kurulması ile ilgili ilk çalışmalar, 1999 yılında Sayın Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın girişimleri sonucunda Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde bir çekirdek Teknoloji Geliştirme Merkezi (DAÜ-TEKMER) kurulması ile başlamıştır. Bu merkez, T.C. Lefkoşa Büyükelçiliğinin sağladığı maddi destek ile, DAÜ’de 8 öğretim üyesinin ürüne dönüşebilecek toplam 80 bin ABD doları tutarında 8 teknolojik projesini desteklemiş ve bu projelerden çeşitli ürünler ve uluslararası yayınlar çıkmıştır. Daha sonra 2003 yılından başlayarak, K.K.T.C’de kurulmuş olan beş üniversitenin tümünün ve Kıbrıs Türk Sanayi Odasının katılımı ve T.C. Lefkoşa Büyükelçiliğinin desteği ile, bir Teknopark kurulması için Kurucu Heyet oluşturulmuş, bu heyetin çalışmaları sonucunda, Türkiye’deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası’ndan esinlenerek, bir Yasa Tasarısı hazırlanmış ve Tasarı K.K.T.C. Cumhuriyet Meclisi’nde 2005 yılı başında kabul edilerek yasalaşmıştır. Bu aşamada çeşitli nedenlerle Yakın Doğu, Uluslararası Kıbrıs ve Girne Amerikan Üniversiteleri Kurucu Heyetten ayrılmışlardır.

Yönetim Yapısı

Gazimağusa Teknoloji Bölgesi, 2/2005 sayılı Yasa uyarınca, ortakların 2006 yılı Ocak ayında kurduğu, kar amacı gütmeyen bir Yönetici Şirket tarafından yönetilmektedir. Yönetici Şirkette Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin %70, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın %15’er hisseleri bulunmaktadır. Ancak bu kuruluşlar henüz Sermaye paylarını ödememişlerdir. Şirketin 2006-2008 dönemi Yönetim Kurulu’nda DAÜ dört, Kıbrıs Türk Sanayi Odası iki ve Lefke Avrupa Üniversitesi bir üyeyle temsil edilmekte, ancak herhangi bir konuda karar alınması için en az beş üyenin olumlu oyu gerekmektedir. Yılda bir kez toplanan Şirket Genel Kurulunda, Yönetim Kurulu üyeleri, ortak üniversitelerin rektörleri ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın başkanı yer almaktadır.

Genel Kurulda en büyük ortak olan Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü görüşülen bir konuda tek başına çoğunluğu sağlayamamakta, başka bir ortağın, veya en az iki Yönetim Kurulu üyesinin desteğine gereksinim duymaktadır.

Yönetici Şirket, bölgede gerekli alt ve üst yapının oluşturulmasından, bölge için gerekli her türlü hizmetlerin yürütülmesinden, Bölgede yer almak isteyen kurum, kuruluş ve girişimci taleplerinin değerlendirilmesinden ve uygun bulunanlara yer tahsisi yapılmasından, bölgede görev alacak AR-GE personelinin istihdamından, Bölgenin yürürlükte olan mevzuata ve amacına uygun olarak yönetilip işletilmesinden ve Üretici Şirketlerin, girişimcilerin ve üçüncü şahısların buna aykırı davranışlarının önlenmesinden sorumludur.

Bize Ulaşın

Adres: Doğu Akdeniz Üniversitesi Kampüsü, Gazimağusa / KKTC

Telefon: +90 (392) 630 38 05

Whatsapp: +90 (533) 863 61 85

Email: [email protected]